Skutki zakwaszenia organizmu

Wielu ludziom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak nieznośne,  że uniemożliwiają nam normalne  funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi,  a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem złego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także spore ilości mięsa, nabiału i  zbóż,  co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby uchronić nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.


Różne płyny, znajdujące się w organizmie człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Prawidłowy odczyn krwi mieści się ww normie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie można mylić z kwasicą, gdzie anomaliom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od właściwej normy pH krwi może rodzić bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy regulujące  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie  z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania odpowiedniej diety.
Jak już wyżej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest skutkiem niewłaściwego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od wyniku  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.


Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać wiele różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: nieustanne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Mnóstwo  ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy sprawdzić pH moczu kilka razy dziennie, rozpoczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem.  Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często ogromny wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany nawyków żywieniowych. Bardzo trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania dużych  ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W takich  przypadkach doskonałym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób  ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz właściwą  pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie  w świetnej  kondycji. Odpowiadają także  za prawidłową przemianę  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są wynikiem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.

Artykuł powstał na podstawie: sklep.sveaholistic.pl/blog/zakwaszenie-organizmu-i-toksyny-oraz-ich-wplyw-na-otylosc-opuchlizne-obrzeki-cellulitis.html