Przyprawy, bakalie, kawy i herbaty ubogacą Twoją kuchnię!

Herbata i kawa  są napojami znanymi na całym świecie.   Docenia się je nie tylko za  ich smak,  ale  także za  mnóstwo  różnorodnych właściwości.   Zazwyczaj posiadamy  swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbata była znana  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.  Legenda głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą  wpadły  przypadkowo przyniesione przez wiatr liście  herbaty. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m.   w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może plonować  nawet 20 lat.  Poza  ewidentnymi  walorami smakowymi,  herbata jest bogata w  składniki, które mają dobroczynny wpływ  na nasze zdrowie.

Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn,  pozytywnie wpływa na układ trawienny i  poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) to substancje należące  do grupy polifenoli. Posiadają Mają  one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne  w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ  trawienny chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest zależna  od jej rodzaju.  Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację  i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co  ułatwia utlenianie.  Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  smakoszy  zdobyła również  herbata zielona, a to za sprawą  jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej  lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się  poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi  fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków  ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z niej otrzymany  ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest  niezwykle  ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny,  ponieważ pozwala uzyskać napój  o  różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.


Kawa cieszy się na świecie  równie dużą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające,  dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną.  Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  dostępna była tylko w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym   głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji,  ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności.   Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości.   Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.  Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy  chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie.  Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z  zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje  niepokój  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną  alternatywą dla kawy i herbaty  może być yerba mate. Napój ten przyrządza się  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.  Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat.  Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkiem  inny niż napojów znanych nam na co dzień.  Do naczynia sypie  się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem  zwaną bombilla.  Jedną porcję zaparza się nawet 7 razy. Yerba mate  ma bardzo gorzki smak,  a zwłaszcza porcja zaparzana  pierwszy raz. Do jej charakterystycznego  smaku trzeba się przyzwyczaić.  Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  bombą witaminową.  Poza właściwościami pobudzającymi,  wspaniale oczyszcza organizm, reguluje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia   przemianę materii,  odżywia   skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych ziązków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów. Rzadko zdarza się,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  problemem  jest dostać  produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji.  Jednym z niewielu miejsc, gdzie  można je nabyć, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy  w swojej ofercie posiada również  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających  miłośników.